Συμβουλές
Scam! Scam! Scam! Τα τελευταία χρόνια αυτά τα μηνύματα προειδοποίησης μπορεί να εμφανίζονται σε συνηθισμένους ιστότοπους ηλεκτρονικών αγορών και πωλήσεων και μικρών αγγελιών! Επομένως, ως ιδιοκτήτες ιστότοπου μικρών αγγελιών, είμαστε εδώ να σας καθοδηγήσουμε παρέχοντάς σας τις ιδανικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι είναι scam και πώς να αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα του, καθώς και ορισμένα δείγματα scam που θα πρέπει να αποφεύγετε κατά τις διαδικτυακές σας συναλλαγές.
Τι είναι scam;
Το scam είναι μια επικίνδυνη τέχνη εξαπάτησης! Ένας αγοραστής ή ένας πωλητής μπορεί να πέσει θύμα του ψεύτικου δολώματος ενός scammer. Όμως, εάν ακολουθήσετε τα απλά βήματα που σας προτείνουμε δεν θα μπορέσει ποτέ να σας εξαπατήσει ένας scammer! Και θα μπορείτε να πραγματοποιείτε ήρεμα τις συναλλαγές σας δίχως κανέναν δισταγμό.
Ποιος είναι ο ρόλος των συμβουλών αντιμετώπισης των scam;
H τεχνική αντιμετώπισης των scam είναι μια προληπτική μέθοδος που εφαρμόζεται για την προστασία από τους scammers. Πιστέψτε μας! Υπάρχουν ορισμένα εύκολα βήματα τα οποία εάν ακολουθήσετε θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ένα scam και να αποφύγετε την εξαπάτηση από scam. Αυτά τα βήματα ενημερώνουν και καθοδηγούν όσους προβαίνουν σε αγορές και πωλήσεις στο διαδίκτυο ώστε να διεξάγουν επιτυχώς μια συναλλαγή δίχως να πέσουν στην παγίδα των scammers.
Ποιοι είναι οι scammers;
Οι scammers μπαίνουν στη διαδικασία κλοπής (scamming) του έτερου συμβαλλόμενου δίχως εκείνος να μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι έχει πέσει θύμα scamming. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το scamming στις διαδικτυακές πωλήσεις και αγορές, περίπτωση κατά την οποία ένας scammer απαντά στην αγγελία αγοράς και δημιουργεί μια ψεύτικη διαδικασία αγοράς δίχως να το γνωρίζει ο πωλητής.
Είδη scamming:
Με την αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου είναι αναμενόμενο να υπάρχουν θύματα των scammer. Εκτός από τα χρήματα, τα αγαθά που τους ανήκουν χάνονται επίσης. Αυτό είναι δυνατό να αποφευχθεί εκ των προτέρων, ελέγχοντας την αξιοπιστία των αγοραστών και των πωλητών, καθώς θα υπάρξει άμεση επαφή μεταξύ τους δίχως την εμπλοκή τρίτων. Στην περίπτωση του διαδικτυακού εμπορίου υπάρχουν δύο είδη - το ένα μέσω πλειστηριασμών και το άλλο μέσω μικρών αγγελιών. Και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιούνται άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ αγοραστή και πωλητή.
Scamming σε μικρές αγγελίες...
Προσέξτε! Μπορεί να έχουν τη μορφή δελεαστικών αγγελιών που θα σας βάλουν στον πειρασμό να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσικλέτα ή τη μορφή ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν αγοραστή που θα είναι πάρα πολύ πιστευτό. Μην πέσετε ποτέ στην παγίδα των απατεώνων... Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα scammer. Διαβάστε τα προσεκτικά και παραμείνετε σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε αγγελία και οποιοδήποτε μήνυμα αυτού του είδους στις περιπτώσεις scamming Παραγγελιών και Παράδοσης!
Περίπτωση 1:
Για να αγοράσει τα αγαθά από τον πωλητή, ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει το ποσό (ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ) στο οποίο περιλαμβάνεται το κόστος του προϊόντος και το κόστος της αποστολής (Παραλαβή). Εδώ, περιέργως, ο scammer, ο οποίος είναι μεταφορική εταιρεία ή εταιρεία αποστολής εμπορευμάτων, θα ζητήσει τις δαπάνες μεταφοράς που περιλαμβάνονται στο ποσό που καταβάλλεται από τον αγοραστή.
- Εδώ, ο πωλητής θα πρέπει να πιστοποιήσει την ταυτότητα του ατόμου της μεταφορικής εταιρείας.
- Είναι καλύτερο να μην καταβάλλετε τα χρήματα μετρητοίς, εφόσον ο ίδιος ο αγοραστής δεν έχει καταβάλλει το ποσό μετρητοίς.

Η ίδια περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί με επιταγή αντί ποσού μετρητοίς. Εδώ , ο αγοραστής δεν θα πρέπει να καταβάλει το ποσό μετρητοίς στον πωλητή εάν δεν μετατρέψει την επιταγή σε μετρητά. Οι scammers μπορεί να σας εξαπατήσουν με την πλαστή επιταγή και μπορεί να χάσετε το προϊόν σας, όπως και τα χρήματα για τη μεταφορά.
Περίπτωση 2:
Όταν πωλούν ένα προϊόν σε αγοραστές στο εξωτερικό, οι πωλητές θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Οι αγοραστές από το εξωτερικό θα εντοπίσουν τις αγγελίες από το άτομο και θα συστηθούν με ένα πολύ ευγενικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο αγοραστής που κατοικεί στο εξωτερικό θα επιθυμεί να αγοράσει το προϊόν με τραπεζικό έμβασμα έναντι ποσού μεγαλύτερου από την πραγματική τιμή του προϊόντος. Εδώ στήνει την παγίδα ο αγοραστής. Ο πωλητής, με τη λήψη του εμβάσματος θα πρέπει να αποστείλει την τραπεζική επιταγή για το επιπρόσθετο ποσό. Προσέξτε το δόλωμα!
- Μη στέλνετε ποτέ την τραπεζική επιταγή προτού εξαργυρωθεί το έμβασμα του αγοραστή από την τράπεζά σας.
- Τέλος, μπορείτε να ακυρώσετε ανά πάσα στιγμή την τραπεζική επιταγή εφόσον δεν αντιστοιχεί σε μετρητά από την τράπεζα. Οπότε, επιλέξτε τον ασφαλή τρόπο και πραγματοποιήστε αξιόπιστες συναλλαγές.
Τώρα, ήρθε η στιγμή να αναφέρουμε μερικές σημαντικές συμβουλές αντιμετώπισης του scamming:
- Ποτέ μην αποστέλλετε ένα προϊόν σε άτομο το οποίο δεν έχει δει ποτέ το αντικείμενο. Οι περισσότεροι scammer θα σας εξαπατήσουν λέγοντάς σας ότι είναι απολύτως σίγουροι για την υπηρεσία ή την αποστολή σας.
- Μόνο ένας scammer μπορεί να εγγυηθεί για μια αποστολή. Επομένως, αποφύγετε να αγοράζετε προϊόντα με τέτοιες υπηρεσίες.
- Ως αγοραστής, είναι καλύτερο να συναλλάσσεστε με άτομα τα οποία μπορείτε να συναντήσετε τοπικά.
- Ποτέ μη δέχεστε επιταγή από τον scammer (αγοραστή) που σας καταβάλει το πραγματικό ποσό συν επιπρόσθετες δαπάνες αποστολής.
- Μην εξαργυρώνετε την επιταγή ή το τραπεζικό έμβασμα μόλις τα λαμβάνετε από τον αγοραστή. Εάν είναι πλαστή η επιταγή, θα χάσετε τα χρήματά σας.
- Ως αγοραστής μην αποκαλύπτετε ποτέ τα οικονομικά σας στοιχεία, καθώς οι επιθέσεις phishing έχουν γίνει συχνές.
Συμβουλές για αγορές αυτοκινήτων και οχημάτων αναψυχής μέσω αγγελιών:
- Να είστε απόλυτοι όσον αφορά τα χρήματα που μπορείτε να δαπανήσετε : Επισκεφθείτε διαφορετικούς ιστότοπους και συγκρίνετε την τιμή του οχήματος. Μην λαμβάνετε βεβιασμένη απόφαση. Συμβουλευτείτε έναν τοπικό αντιπρόσωπο και κατόπιν προχωρήστε στην διαδικτυακή αγορά.
- Πραγματοποιείτε πάντοτε αγορές στην περιοχή σας : Κατά την αγορά αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών, ως αγοραστές μεριμνήστε για τον έλεγχο της τοποθεσίας του πωλητή. Επιλέγετε πάντοτε τοπικούς αντιπροσώπους.
- Κάντε μια δοκιμαστική διαδρομή : Ποτέ μην αγοράζετε ένα όχημα εάν δεν το δείτε στο φως της ημέρας. Επίσης, συνοδεύστε τον πωλητή σε μια δοκιμαστική διαδρομή. Πάντοτε να ελέγχετε το αυτοκίνητο στην τοποθεσία του πωλητή, καθώς έτσι μπορείτε να δείτε την αρχική κατάσταση του οχήματος.
- Ελέγξτε για τυχόν επιδιορθώσεις : Ορισμένα οχήματα ενδέχεται να πωλούνται εξαιτίας ζημιάς που έχει προκληθεί από ατυχήματα. Μπορείτε να ελέγξετε το όχημα συνοδεία ενός ειδικού αυτοκινήτων. Για παράδειγμα, ελέγξτε το μητρώο στοιχείων αγοράς με δόσεις (HPI) για να διαπιστώσετε εάν το αυτοκίνητο έχει υποστεί επιδιορθώσεις μετά από σοβαρό ατύχημα.
- Ελέγξτε τα έγγραφα : Ελέγξτε όλα τα έγγραφα για να διαπιστώσετε εάν ο πωλητής είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του οχήματος ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε απάτη.
- Κανένα συναίσθημα/Προσωπικό συναίσθημα : Πάντοτε να εξετάζετε την ποιότητα και ποτέ να μην καθοδηγείστε από την καρδιά σας.
Κώδωνας κινδύνου για αγγελία scam...
- Ο πωλητής ο οποίος έχει καταχωρήσει την αγγελία δεν έχει κανονικά στοιχεία επικοινωνίας.
- Μπορεί να υπάρχει ασυνέπεια στην περιγραφή του αυτοκινήτου.
- Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί και η συχνότητα καταχώρισης αγγελιών.
- Πλαστές φωτογραφίες των οχημάτων, με ακατάλληλο φόντο (άλλες χώρες ή ψεύτικο φόντο)
- Ακατάλληλη χρήση της γλώσσας, καθώς οι scammers ως επί το πλείστον δεν είναι γηγενείς ομιλητές.
- Εάν εντοπίσετε μια αγγελία scam ή απόπειρες που μοιάζουν να είναι scamming, μη διστάσετε ποτέ να επικοινωνήσετε με τις διεθνείς υπηρεσίες για βοήθεια.
Τι είναι; Πώς λειτουργεί;
Η μεταφορά χρημάτων Western Union βοηθά στην αποστολή χρημάτων από έναν αποστολέα σε έναν παραλήπτη. Δεν παρέχει καμία καταθετική υπηρεσία. Κατά την αποστολή μετρητών μέσω της Western Union, ο αποστολέας λαμβάνει έναν Αριθμό ελέγχου μεταφοράς χρημάτων (Money Transfer Control Number - MTCN) για την παρακολούθηση των συναλλαγών. Ο παραλήπτης χρειάζεται επίσης να αναφέρει τον αριθμό MTCN για τη λήψη των μεταφερθέντων κεφαλαίων.
Γιατί δεν συνιστάται η Western Union;
Οι απατεώνες μπορούν να προκαλέσουν δολιοφθορά σχεδόν σε οποιαδήποτε δύσκολη διαδικασία, να σπείρουν τον όλεθρο και να σας εξαπατήσουν ως προς τα χρήματά σας. Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγετε τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Western Union, η εταιρεία δεν προσφέρει κανέναν τύπο προστασίας έναντι των αγορών, ούτε υπηρεσία χρηματικής εγγύησης. Επιπλέον, η εταιρεία δεν ευθύνεται για τη μη παράδοση των χρημάτων και επομένως η παρακολούθηση της διαδικασίας συναλλαγής αποτελεί ευθύνη του αποστολέα, ο οποίος και πρέπει να βεβαιωθεί ότι η συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί. Ως εκ τούτου, το κύριο μειονέκτημα της Western Union είναι το ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη μεταφορά των χρημάτων.
Αγοραστές – Προσοχή
Οι αγοραστές στο διαδίκτυο θα πρέπει να έχουν υπόψη τους απατεώνες κατά τη χρήση της Western Union. Συνιστάται να μη χρησιμοποιείται η διαδικτυακή μεταφορά χρημάτων για την αγορά προϊόντων από διαδικτυακές δημοπρασίες. Εάν ο πωλητής επιμένει μόνο για μεταφορά χρημάτων, ο αγοραστής θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικός. Οι σωστοί πωλητές θα διαθέτουν κι άλλες μορφές πληρωμής και δεν πρόκειται ποτέ να επιμείνουν ως προς τη χρήση υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων. Εάν απαιτείται, ως αγοραστής, ελέγξτε την αξιοπιστία ή τα σχόλια που έχουν γραφθεί για τον πωλητή. Βέβαια, ορισμένες φορές ακόμη κι αυτά ενδέχεται να είναι αναληθή, άρα μην εμπλέκεστε ποτέ σε μεταφορά χρημάτων με ένα άγνωστο άτομο.

Το PNEUS-ONLINE δεν φέρει καμία ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο και τις συνέπειες των αγγελιών που δημοσιεύει στον ιστότοπό του.
Δυτική Ευρώπη :
Ανατολική Ευρώπη :
Αμερική :
Ασία :
Αφρική :
Ωκεανία :
Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μεταχειρισμένες μοτοσικλέτες, μεταχειρισμένα 4x4, αγορά αυτοκινήτου, πουλήστε αυτοκίνητο, πουλήστε μοτοσικλέτα, αγγελίες αυτοκινήτων, αγγελίες μοτοσικλετών
Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Toyota, Volkswagen